Opakowania foliowe polecane na owoce i warzywa
Opakowania foliowe charakteryzują się wysoką szczelnością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Obecnie na rynku można znaleźć różne rodzaje folii, które mają odmienne właściwości i służą do pakowania różnorodnych produktów. Zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem, w którym wyjaśniamy, jakie opakowania foliowe są polecane na owoce i warzywa. Życzymy udanej lektury.
Jakie rodzaje opakowań foliowych są stosowane do zabezpieczania żywności?
Opakowania foliowe są najczęściej wytwarzane z bezpiecznych materiałów, które mogą mieć kontakt z żywnością. Do pakowania owoców i warzyw doskonale nadaje się opakowania barierowe. Charakteryzują się one wysoką odpornością na zniszczenia i tworzą barierę dla gazów. Dzięki temu owoce i warzywa nie psują się i dłużej zachowują świeżość. Kolejnym rodzajem folii, która jest przeznaczona na żywność jest folia mikroperforowana. Ma ona charakterystyczne otworki, które zapewniają stały dostęp do powietrza i ograniczają pojawianie się wilgoci. Dzięki temu owoce i warzywa nie pleśnieją i nadają się do spożycia. Ten rodzaj opakowań foliowych sprawdzi się też w transporcie żywności.
Czy ekologiczne opakowania foliowe nadają się do pakowania owoców i warzyw?
Ostatnio coraz więcej firm zwraca uwagę na ekologię i ochronę środowiska. Opakowania wykonywane z tworzyw sztucznych, takich jak na przykład plastik ulegają bardzo powolnemu rozkładowi i generują przy tym toksyczne substancje. Dobrą alternatywą dla tego typu opakowań są opakowania biodegradowalne, które są najczęściej produkowane z naturalnej celulozy. Ten typ również opakowań może mieć styczność z żywnością i sprawdza się przy pakowaniu owoców i warzyw.